www.BcEikenlo.be    Gemeentelijke Sporthal Eeklo, B L Pussemierstraat 157, 9900 EEKLO
    Algemeen > Rakcets  
 
 

Racket

Badmintonrackets bestaan uit een frame en bespanning. Tot ongeveer 25 jaar geleden werd er gespeeld met een houten racket-frame met een darmbespanning. Tegenwoordig hebben we al volledig graphite rackets met een dunne multivezel- bespanning. Rackets zijn verkrijgbaar van f 25,- tot f 400,-. Voor mensen die beginnen is een racket van rond de f 60,- aan te bevelen. Het prijsverschil zit voornamelijk in de materialen die in het racket verwerkt zijn.

Frame

Het racketframe is maximaal 68 cm lang; het blad is circa 28 cm lang en 22 cm breed. Het frame bestaat uit een grip, shaft, T-stuk en een blad. Bij de goedkopere rackets wordt vaak van aluminium gebruik gemaakt. Dit is een goedkope en stevige materiaalsoort, maar wel vrij zwaar. Duurdere rackets zijn gemaakt van andere materialen zoals carbon. Dat is een kunststof die voor de stevigheid versterkt is met koolstofvezels. Er zijn ook nog duurdere materialen zoals twaron en boron. In de lagere prijsklasse wordt vaak een combinatie toegepast, zoals een aluminium steel met een graphite blad.

Grip

Er worden drie gripdikten gehanteerd:

  Nylon snaren Grip 2 = dikke grip
  Nylon snaren Grip 3 = medium dikke grip (normaal)
  Nylon snaren Grip 4 = dunne grip

Tegenwoordig worden alle rackets bijna uitgerust met een grip 3. De speler kan deze met een overgrip verdikken. Je kunt de grip ook vervangen door een vervangingsleder. Let er bij de aankoop op dat de grip niet te dik is. Het racket moet gemakkelijk in je hand liggen, waardoor je soepel uit je pols kunt slaan.

Shaft (steel)

Tegenwoordig zie je alleen nog maar kunststof en aluminium shafts. De shaft bepaalt voor een groot gedeelte de speeleigenschappen van een racket. Twee eigenschappen zijn hier van belang, namelijk de flexibiliteit en het buigpunt.
De regel bij de flexibiliteit is: rackets met een flexibele steel hebben een groter trampoline-effect. Spelers met weinig kracht, die het racket dus niet zoveel kunnen versnellen, kunnen met een flexibele steel harder en dieper slaan. Een flexibele steel heeft als nadeel dat je minder precisie en controle over de shuttle hebt.
Elke steel heeft zijn eigen buigpunt. De meningen lopen uiteen over wat het ideale buigpunt is. Hier geldt dat een speler met een matige slagkracht voordeel kan hebben met een buigpunt in het midden. Hij kan de shuttle verder weg slaan met minder inspanning. Voor een gevorderde speler kan dit echter betekenen dat hij geen controle meer heeft over de shaft.

T-stuk

Op het verbindingsstuk tussen het blad en de shaft zit het T-stuk. Tegenwoordig worden er ook materialen gecombineerd, waardoor we een racket uit een stuk krijgen.

Gewicht

Badmintonrackets van rond de 90 gram zijn al geen uitzondering meer. Het voordeel van lichte frames is vooral dat zij zeer goed en snel hanteerbaar zijn. Zeker zeer goede, technisch begaafde badmintonners geven vaak de voorkeur aan de lichtere rackettypes. Minder geoefende spelers kunnen het fijner vinden om met een iets zwaarder racket te spelen. De voorkeur is persoonlijk.

Blad

Niet alleen het gebruik van materialen, maar ook de vorm van een blad heeft tegenwoordig veel aandacht.
Veel fabrikanten brengen wide body bladen op de markt. Deze zeer dunne bladen met een breder profiel zorgen ervoor dat een blad nog stijver in de slagrichting wordt. Doordat het blad ook dunner is heeft het minder luchtweerstand.
Ook zijn er long body bladen op de markt. Door de langere snaren heb je meer slagkracht. Dit geeft een grotere trampoline effect, maar minder controle. Verder proberen de fabrikanten de 'sweet spot' te vergroten. Dit is het gebied binnen de bespanning waarbij de shuttle het optimaal geraakt kan worden. Door andere vormen te gebruiken wordt de sweet spot vergroot.

 

Bespanningen

Er zijn 2 hoofdgroepen van bespanningen:

  Darmsnaren
  Nylon snaren

Darmsnaren zijn van nature zeer elastisch en daardoor veel gebruikt door de topspelers. Een groot nadeel is dat darmsnaren zeer kwetsbaar zijn en dat daardoor veel snaarbreuk voorkomt.
Nylon snaren zijn een stuk goedkoper in aanschaf. De snaren zijn minder elastisch, maar veel sterker.

 
 
  >> Nieuws

8/03 Verslagen jeugdcup Oudenaarde en Ronse online

25/12 Verslag Jeugdcup Buggenhout online

11/11 Verslagen jeugdcup Gentse en Lokerse online

>> Nieuwsarchief
>> Mop van de dag

  >> Steun ons
Steun ons en shop online via Trooper!
  >> Poll
Wat vind je van het nieuwe ranking systeem?
Schitterend!
Het kan der mee door
Even goed als vroeger
Vorige systeem was beter
Afval! Wegvoeren die handel!

Bekijk resultaten
 
Algemeen | Evenementen | Clubinformatie | Foto's | Sponsors | Links | Gastenboek | Nieuwsbrief
Zoeken | Sitemap | 0.006 sec | © 2008 BC Eikenlo
© Programmering door www.geertdebaets.be