www.BcEikenlo.be    Gemeentelijke Sporthal Eeklo, B L Pussemierstraat 157, 9900 EEKLO
    Algemeen  
 
 

Wat verstaan we onder badminton ?


Tuin- en strandspel ?
De strand/tuin-versie is slechts een vorm van badminton. Badminton als sport wordt in een zaal gespeeld met veel geavanceerder materiaal
Een sloom spelletje ?
Om wedstrijdbadminton te spelen heb je explosieve kracht nodig, bliksemsnelle reflexen en een goede oog/ hand-coordinatie. Er zijn shuttlesnelheden gemeten van 280 km/h (nee, dit is geen typfout!). Dat is sneller dan de hardste service in tennis. Bovendien komen in een dubbelspel vaak 40 tot 50 slagen per 20 seconden voor, dus dat van die bliksemsnelle reflexen is niet overdreven.
Cijfers graag !
Laten we de Wimbledon tennisfinale eens vergelijken met de finale van het wereldkampioenschap badminton. De Wimbledon-finale duurde 198 minuten, de badmintonfinale 76 minuten. Ziet er slecht uit voor badminton ? Fout! De werkelijke speeltijden waren respectievelijk 18 minuten en 37 minuten. Kijken we naar het aantal gewisselde slagen (resp. 1.004 en 1.972) en wanneer we aannemen dat de spelers zo'n 3 meter per slag aflegden, dan liep de tennisspeler ongeveer 3 kilometer, en de badmintonspeler 6 kilometer. Dus de badmintonspeler liep 2 maal zo ver in de helft van de tijd. Badmintonspelers moeten een wereldconditie hebben.
Nog meer cijfers ?
Tuurlijk. Het is gemeten dat in een partij met drie games, die drie kwartier kan duren, de shuttle zo'n 20 minuten in het spel is. In deze tijd verandert de speler minstens 350 maal van richting, en raakt hij de shuttle ongeveer 400 maal. 150 van deze slagen zijn volledige armzwaaien. Zelfs werpers bij honkbal halen dat aantal niet. De hartslag kan in een wedstrijd toenemen van 72 tot 125 slagen per minuut.
Badminton is onpopulair ?
Helemaal niet! In Belgie misschien, maar in landen als Engeland, Denemarken, Zweden, China, Indonesie, MalaisiŽ en Korea wordt het heel veel gespeeld. In Engeland alleen zijn er al 4 miljoen spelers, zo'n 8% van de bevolking. Het is een zeer populaire kijksport in het verre oosten. De badmintonwedstrijden bij de Olympische Spelen in Seoul waren als eerste uitverkocht, terwijl het slechts een demonstratie-onderdeel was.
Wie zijn de beste ?
Op het moment domineert Indonesie het wereldbadminton, met 6 heren bij de top-tien en met de beste dame. Andere belangrijke landen zijn China, Maleisie, Zuid-Korea, Denemarken en Zweden.
Een lijst van de top 5 spelers kan je hier vinden
Zijn topspelers profs ?
Ja, op topniveau kun je er je brood mee verdienen. De inkomsten zijn niet zo groot als bij tennis; als je scheppen met geld wilt verdienen en vroeg met pensioen wilt gaan, kun je beter voor tennis kiezen.
Historiek
badminton (Eng.), een uit India stammend spel, daar poona geheten; genoemd naar het landgoed Badminton van de hertog van Beaufort in het Engelse graafschap Gloucester, waar het in 1873 voor het eerst door Britse officieren werd gespeeld. Het is een door twee of vier personen te spelen spel, waarbij een shuttle met lichte, veerkrachtige rackets over een 76 cm hoog net, waarvan de bovenkant zich 1,55 m boven de grond bevindt, moet worden geslagen. De shuttle mag niet in aanraking met de grond komen. Het net verdeelt het 13,40 m lange en 5,18 m of bij dubbelspel 6,1 m brede speelveld in twee gelijke delen. De shuttle wordt vanuit een van de twee serveervakken op een speelhelft kruiselings over het net geserveerd en alleen de serverende partij kan punten behalen. Een game wordt gewonnen door de speler die het eerst 15 punten (bij dames-enkelspel 11) verovert; de duur van de game kan worden verlengd indien de stand 14-14 (bij dames-enkelspel 10-10) wordt bereikt; bij twee gewonnen games is het spel beslist.
In het deel spelregels wordt hier dieper op ingegaan.
In 1931 werd de Nederlandse Badminton Bond opgericht; BelgiŽ kent sinds 1958 de Belgische Badminton Bond.
 
 
  >> Nieuws

8/03 Verslagen jeugdcup Oudenaarde en Ronse online

25/12 Verslag Jeugdcup Buggenhout online

11/11 Verslagen jeugdcup Gentse en Lokerse online

>> Nieuwsarchief
>> Mop van de dag

  >> Steun ons
Steun ons en shop online via Trooper!
  >> Poll
Wat vind je van het nieuwe ranking systeem?
Schitterend!
Het kan der mee door
Even goed als vroeger
Vorige systeem was beter
Afval! Wegvoeren die handel!

Bekijk resultaten
 
Algemeen | Evenementen | Clubinformatie | Foto's | Sponsors | Links | Gastenboek | Nieuwsbrief
Zoeken | Sitemap | 0.007 sec | © 2008 BC Eikenlo
© Programmering door www.geertdebaets.be